Natuurgebied van Catoira

Eenmaal je na de start onder de spoorwegbrug doorgewandeld bent kom je in het prachtig natuurgebied van Catoira terecht. Het meest opvallend is de Torres del Oeste. Er zijn ook nog restanten van de grote burcht waar de toren deel van uitmaakte. Je komt er alles over te weten in het bezoekerscentrum CACTO dat op je camino ligt.

Catoira ligt op een strategische plaats aan de monding van de rivier de Ulla. Bij opgravingen heeft men hier al artefacten bovengehaald uit de bronstijd. In de Romeinse periode verdedigde men reeds de regio via een fort op de plaats waar nu de toren Torres del Oeste staat. Het fort dat men hier later bouwde stond zelfs in voor de volledige verdediging van Galicië. Vikings en moslims werden hier tegengehouden.

De Torres del Oeste is de belangrijkste historische site van Galicië en je wandelt er net langs. Het was goed te verdedigen want bij hoogtij was het omringd door water. Het wist heel veel aanvallen van de vikings van de 9de tot de 11de eeuw tegen te houden. Later werden hier aanvallen van de moslims begin de 12de eeuw afgeslagen. Toen was het fort op z’n grootst, onder impuls van de eerste aartsbisschop van Santiago de Compostela: Diego Gelmirez. Een heel belangrijk figuur in die periode. Hij liet ook twee schepen bouwen op scheepswerven wat verderop op de rivier. Het zou de basis worden van de Spaanse vloot.

Ieder jaar kan je even terugkeren naar de middeleeuwen met de Romaria Vikinga. Dat is een festival waarbij de vele overwinningen op de vikings worden herdacht. Het festival gaat door in de week voor de eerste zondag van augustus. Op die eerste zondag van augustus is er een groots kleurrijk re-enactment. Verschillende vikingschepen en honderden strijders komen aan land en doen zich te goed aan wijn en mosselen. Dit festival lokt elk jaar duizenden toeschouwers.

Santiagokerk in Padrón

De Santiagokerk in Padrón is een hoogtepunt op je camino naar Compostela. Let op! De normale openingsuren van de kerk zijn: 10u00-13u00 en 17u00-20u30, op zondag enkel 10u00-13u00. Maar als er voldoende vrijwilligers zijn dan is de Santiagokerk ook open over de middag van mei tot september. In de Santiagokerk kan je uiteraard je stempelboekje laten afstempelen.

Als je Padrón binnenstapt zie je eerst de Santiagokerk voor je. Het is dus niet de kerk die je links ziet, bovenop een heuvel, aan de andere kant van de oever. Dat is een klooster en die kerk is niet open voor bezoekers. Op een van de volgende pagina’s krijg je een detailkaart van Padrón.

Volgens de legende bereikte Sint-Jakob na zijn dood in Palestina de regio Galicië door met een bootje de Ría de Arousa op te varen tot aan Padrón. Het bootje werd, volgens de legende, begeleid door twee discipelen van de apostel en bestuurd door een engel. Deze gebeurtenis is afgebeeld op twee schilderijen in de kerk, ze zijn bekend als ‘Traslatio’. De hangen links en rechts bij de hoofdingang. Tegenwoordig ligt het stadje Padrón 12 km landinwaarts en niet meer aan de zee door slibophoping van de Río Ulla.

De imposante kerk van Padrón uit de 19de eeuw zou de aanlegplaats zijn van het bootje met het lichaam van Sint-Jakob. Ga naar het hoofdaltaar en daar zie je achter het altaar een grote steen, de Pedrón, daaraan werd zijn bootje vastgebonden. De huidige kerk werd gebouwd op dezelfde plaats als de vorige kerken uit de 12de en 15de eeuw. De eerste kerk stond hier in 1133, bij de ingang is er een steen met de inscriptie van de opening. Een overblijfsel van de 15de eeuwse kerk is te zien links van het hoofdaltaar waar St-Jakob is gegraveerd in een steen als pelgrim.

Je mag tot achter het altaar stappen om zo de steen van dichtbij te zien. Sommige pelgrims proberen een muntje te gooien op de steen. Niet zo eenvoudig.

In de kerk zie je Santiago afgebeeld op de drie manieren: als apostel, als pelgrim en als strijder tegen de moren.

Pimientos proeven in Padrón

Bij de kerk is een plein met horecazaken maar de meeste en beste restaurantjes vind je in de zijstraten en pleintjes van de groene boulevard. Maak van de gelegenheid gebruik om hier zeker eens de typische pimientos (kleine paprika’s) te proeven. Ze worden gebakken in olie, gezouten en in zijn geheel geserveerd. De meeste zijn zoet, maar één op de tien is op z’n zachtst gezegd nogal vurig.

Escravitude

Deze wandeldag eindigt bij de kerk Escravitude, gelegen naast een drukke weg tussen Padrón en Santiago de Compostela.

Vooraleer je de trap opgaat moet je eerst even naar de fontein onder het centrale deel van dit trappencomplex. Hier is het heiligdom en de kerk ontstaan door een wonderbaarlijk verhaal. Een pelgrim die hier stopte had veel last van oedemen (waterophoping in de weefsels). Hij hoopte te genezen door de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te maken. Hij dronk wat water van deze fontein en 72 uur later was hij volledig genezen, hij had geen oedemen meer.

Meer mensen kwamen naar hier op bedevaart. Het werd zeer populair vanaf de 16de eeuw toen een pelgrim een beeld van Onze-Lieve-Vrouw bij het kindje Jezus plaatste als waardering voor een gunst die hij van haar had ontvangen. De huidige kerk werd voltooid in 1886.

10-daagse wandelvakantie naar Compostela

Ontdek nu het volledige programma van onze 10-daagse wandelvakantie naar Santiago de Compostela. Geniet in alle vrijheid van deze unieke belevenis onder begeleiding van Met Geert Op Reis. Meer informatie.

Heb je vragen?

Stuur mij een bericht