Santiagokerk in Padrón

De Santiagokerk in Padrón is een hoogtepunt op je camino naar Compostela. Let op! De normale openingsuren van de kerk zijn: 10u00-13u00 en 17u00-20u30, op zondag enkele 10u00-13u00.
Maar als er voldoende vrijwilligers zijn dan is de Santiagokerk ook open over de middag van mei tot september.

In de Santiagokerk kan je uiteraard je stempelboekje laten afstempelen.

Als je Padrón binnenstapt zie je eerst de Santiagokerk voor je. Het is dus niet de kerk die je links ziet, bovenop een heuvel, aan de andere kant van de oever. Dat is een klooster en die kerk is niet open voor bezoekers.

Volgens de legende bereikte Sint-Jakob na zijn dood in Palestina de regio Galicië door met een bootje de Ría de Arousa op te varen tot aan Padrón. Het bootje werd, volgens de legende, begeleid door twee discipelen van de apostel en bestuurd door een engel. Deze gebeurtenis is afgebeeld op twee schilderijen in de kerk, ze zijn bekend als ‘Traslatio’. Tegenwoordig ligt het stadje Padrón 12 km landinwaarts en niet meer aan de zee door slibophoping van de Río Ulla.

De imposante kerk van Padrón uit de 19de eeuw zou de aanlegplaats zijn van het bootje met het lichaam van Sint-Jakob. Ga naar het hoofdaltaar en daar zie je achter het altaar een grote steen, de Pedrón, daaraan werd zijn bootje vastgebonden. De huidige kerk werd gebouwd op dezelfde plaats als de vorige kerken uit de 12de en 15de eeuw. De eerste kerk stond hier in 1133, bij de ingang is er een steen met de inscriptie van de opening. Een overblijfsel van de 15de eeuwse kerk is te zien links van het hoofdaltaar waar St-Jakob is gegraveerd in een steen als pelgrim.

Je mag tot achter het altaar stappen om zo de steen van dichtbij te zien. Sommige pelgrims proberen een muntje te gooien op de steen. Niet zo eenvoudig.

In de kerk zie je Santiago afgebeeld op de drie manieren: als apostel (afgebeeld op een wit paard), als pelgrim (op verschillende plaatsen en manieren in de kerk) en als strijder tegen de moren (glazen kast).

Bij de kerk is een plein met horecazaken maar de meeste en beste restaurantjes vind je in de zijstraten en pleintjes van de groene boulevard. Maak van de gelegenheid gebruik om hier zeker eens de typische pimientos (kleine paprika’s) te proeven. Ze worden gebakken in olie, gezouten en in zijn geheel geserveerd. De meeste zijn zoet, maar één op de tien is op z’n zachtst gezegd nogal vurig.

Heb je vragen?

Stuur mij een bericht