Klooster San Xoan de Poio
Het Monasterio de San Xoan de Poio is al heel oud, de vroegste vermelding dateert uit 942, gesticht door een benedictijner die later heilig werd verklaard, San Fructuoso. In de 16de eeuw kreeg het zelfs een school voor theologie, wat een uitzonderlijk voorrecht was. In 1835 moesten de Benedictijnen het klooster verlaten (kerkelijke confiscaties). In 1890 werd het klooster terug in dienst genomen door de religieuze orde Mercedarios.
Het gebouw dat je nu ziet dateert van de 16de eeuw. Het bestaat uit twee delen in twee verschillende bouwstijlen, barok en renaissance. Diezelfde stijlen komen ook terug in de kerk. Achteraan het klooster, in de tuin, staat de grootste hórreo van Galicië, beweren ze toch, andere bronnen zeggen dat de grootste in Carnota staat. Deze hórreo zie je bij de inrit van klooster, dat is niet op het plein maar wel via de straat waar je zopas bent langs gewandeld.
Heel bijzonder in de binnenplaats is het mozaïek van 200 m² die de camino Francés voorstelt, vanaf de Franse Pyreneeën. Dit kan je enkel zien bij een bezoek aan het klooster. Voor een bezoek moet je aanbellen, het is goed aangegeven in de inkomhal. Als ze de deur opendoen kan je daar een stempel krijgen in je stempelboekje.
Combarro
Zo kom je in het prachtige Combarro, de stad van de hórreos, cruceiros en mariscadoras.
De Mariscadoras zijn meestal vrouwen. Zij rapen schaaldieren op langs de kust in afgebakende zones, uiteraard enkel bij laagtij. Elke mariscadora heeft een licentie voor zijn of haar zone waar ze dan mag zoeken naar schaaldieren. Maar ze mag er ook niet teveel meenemen want er staan strenge quota op. Ze heeft haar vangst af bij een handelaar die met zijn voertuig op het strand staat. Hier in Combarro zijn er heel veel mariscadoras actief.
Je bent al langs heel veel Cruceiros gewandeld. Ze zijn allemaal op dezelfde manier opgebouwd: op een kolom staat een kruisbeeld, onderaan is er meestal een meerdelige voet. Uiteraard is de ene al meer versierd dan de andere. Ze staan bijna in elk dorp, op elk plein en bij de kerken en kloosters. Feit is dat er in Galicië meer dan 10.000 staan. Origineel hadden ze de bedoeling om de bevolking te sparen van onheil. De oudste zijn vijfhonderd jaar oud, dus kan je veel verhalen horen over deze kruisen.
De mooiste hórreos en ook veel op een kleine plaats, vind je in Combarro, op een paar honderd meter van de camino. Je stapt het vissersplaatsje in en dan zie je er al heel veel langs de kustlijn. Ook binnen in het centrum zijn er heel wat. Deze kleine stenen bouwwerken werden gebruikt als kleine graanschuur. De spleten hielden het graan droog doordat er circulatie was. De ronde stenen op de palen hielden het ongedierte uit het bouwsel.
Klooster Armenteira
Het Monasterio Armenteira werd gesticht in 1162 en heeft een rijke geschiedenis gekend. Sommige bronnen spreken zelfs dat voor die datum er hier al een klooster stond van diezelfde San Fructuoso (Poio). De gebouwen dateren van de 17de eeuw en werden eind vorige eeuw gerestaureerd. Het is nu nog steeds bewoond door cisterciënzermonniken. Je kan het bezoeken maar de binnenplaats is overdag steeds open. Het is eveneens een gastenverblijf voor pelgrims. In de ingang is er een kantoor van de dienst toerisme van de regio. En een kantoortje van het klooster, je kan bij beiden een stempel halen.
10-daagse wandelvakantie naar Compostela
Ontdek nu het volledige programma van onze 10-daagse wandelvakantie naar Santiago de Compostela. Geniet in alle vrijheid van deze unieke belevenis onder begeleiding van Met Geert Op Reis. Meer informatie.