Wat zijn bateas?
De ‘bateas’ zijn grote vlotten op het water waar hangmosselen gekweekt worden. Na veel vallen en opstaan is deze techniek rendabel sedert de jaren ’50 van de vorige eeuw. Na China is Galicië de grootste mosselproducent ter wereld. Aan zo’n vlot hangen er dikke touwen. Daaraan brengen ze het mosselzaad met de hand en houden het vast door een net rond dat touw te spannen. Dat net is biologisch afbreekbaar en is opgelost na minder dan een week. Dan heeft het zaad of de kleine mossel zich al vastgemaakt aan dat touw.
Tussendoor moet het touw bovengehaald worden. Alle kleine mosselen gaan eraf en worden terug over meerdere touwen verdeeld. Opnieuw bevestigd met een net dat biologisch afbreekt. Zo hebben ze terug plaats om te groeien. Eenmaal volgroeid haalt de kraan het touw boven en gaat het door een machine om de mosselen eraf te halen.
De meeste bateas zijn van kleine familiale bedrijven. Maar ze verkopen hun vangst veelal aan de grote visverwerkende bedrijven. In Villanova de Arousa zal je langs zo een fabriek wandelen. Dat is ook de plaats waar de meeste bateas liggen, ca. 2000 van de in totaal 3337. Een precies aantal want elk vlot moet een goedkeuring krijgen. De productie is niet eindeloos toegelaten.
De waarde van zo’n vlot is onschatbaar omdat er nooit verkocht worden. Men spreekt over prijzen die het miljoen euro benaderen. Zo’n vlot is ongeveer 5 op 10 meter groot en er hangen zo’n 400 à 500 touwen aan. Touwen variëren van lengte maar gaan tot 12 meter. Als je weet dat er per meter zo’n 20 kilo volwassen mosselen hangen, dit maal het aantal touwen en de lengte van de touwen. Dan halen de meesten jaarlijks zo’n 60 à 100 ton mosselen boven per batea.
Wat zijn hórreos?
Naast de bateas zal je ook veel hórreos zien langs de camino. De ene al wat mooier dan de andere. Deze kleine stenen bouwwerken werden gebruikt als kleine graanschuur. De spleten hielden het graan droog doordat er circulatie was. De ronde stenen op de palen hielden het ongedierte uit het bouwsel. De eerste dateren uit de 13de eeuw en alleen in Galicië zouden er meer dan 15.000 staan. Sommigen zijn echt nog oud (15de eeuw), anderen zijn zo goed als nieuw omdat het mooi staat in de tuin.
De mooiste en ook veel op een kleine plaats vind je in Combarro, op een paar honderd meter van de camino. Ik geef er de nodige aandacht aan tijdens wandeldag 3.
Redondela
In Redondela kom je langs een paar heel oude huizen. In deze huizen woonden vissers die hun vangst verkochten onder de arcade. Het werd ook gebruikt als werkplaats omdat ze hier beschut waren tegen het weer. Dat ze in deze straat liggen is niet toevallig want dit is al eeuwen de pelgrimsroute vanuit Portugal. Waar veel passage is kan je ook veel verkopen …
In Redondela staan er nog wel meer historische gebouwen. Zo kom je bij de grote rotonde langs de Casa da Torre en de Casa da Alfóndega (nu hostel en restaurant). Het is een smal straatje en dat doet terugdenken aan de 14de eeuwse middeleeuwse vissersplaats. De Casa da Torre dateert van de 16de eeuw, gebouwd in renaissancestijl als woonhuis voor de familie Prego de Montaos. Het was later gemeentehuis en in de meer recente geschiedenis zelfs een winkel.
Nu is het samen met het achterliggende Casa da Alfóndega een hostel voor de pelgrims. Ook dit gebouw is van dezelfde familie en periode. Op deze locatie was er een handelsmarkt.
10-daagse wandelvakantie naar Compostela
Ontdek nu het volledige programma van onze 10-daagse wandelvakantie naar Santiago de Compostela. Geniet in alle vrijheid van deze unieke belevenis onder begeleiding van Met Geert Op Reis. Meer informatie.